26 Aralık 2018 Çarşamba

Yunus'tan kasıt

Yeni Birlik, 26 Aralık '18

Yavuz Ağıralioğlu TBMM'de bütçe görüşmelerinde konuşuyor.

Ağıralioğlu yüzyıllardır neden bir Yunus Emre yetiştiremiyoruz sorusunu soruyor. Rasim Özdenören üstad Yeni Şafak'ta cevap vermiş. "13. Yüzyıl Türkiye’sinin Peyami Safa yetiştirmesi imkân dışıydı. 13. yüzyılda Yunus Emre’yi çıkaran konjonktür de o dönemde kaldı" demiş.

13. Yüzyılda Peyami Safa çıkmaz ama bu dönemde Yunus Emre çıkmaz mı? Neden çıkmasın ki? Anadolu'da farklı zamanlarda farklı Yunuslar yetişmedi mi? Eskişehir'de, Karaman'da, Bursa'da, Manisa'da, Isparta'da, Afyon'da, Ordu'da, Sivas'ta, Tokat'ta hatta Azerbaycan'da farklı türbeleri olmasını da böyle okuyalım.

Bizim "Kültür ve Medeniyetimiz Üzerine Düşünceler" kitabında kastettiğimiz zamana tesiri olabilecek birisinin yetiştirilmesiydi.

11 Aralık 2018 Salı

Kıbrıs'a, irfana, suya dair arayışlar

Konut projelerinin adına “residence” ekliyorlar ya... Devletten ruhsat alarak... Milli devlet ve residence; burada beraber bulunma var. Bununla şunu kastediyorum. Zamanla birisi diğerine baskın gelecektir.

Devlet neyle tanımlanır? Bir insan topluluğu, sınırları olan bir toprak parçası ve siyasi yönetim… Ama şuur olmazsa o toprağı size yar etmiyorlar. Fransızlar l’exception culturelle yani kültür istisnası dedikleri bir düzenleme yapmışlar. Kendi kültürleri söz konusu olduğunda çok hassaslar, serbest ticarete bile izin vermiyorlar. Bir McDonald’s şubesini tahrip eden José Bové adında bir adam Fransa’da kahraman hale geldi. McDonald's güzel olabilir ama biz Fransız’ız, Amerikalı değiliz diyor adam… Şimdi bu Fransızlar gerici mi oluyorlar? Hayır, "Fransız"ın anlamını korumak istiyorlar.

4 Aralık 2018 Salı

Yeni dönemin trendleri

Yeni Birlik, 30 Kasım '18

Geçen yıldan beri Donald Trump’ın arkasındaki gizli gücün Rusya olduğu iddiası ABD'yi meşgul ediyor. Bu tezi savunanlara göre Rus devleti Donald Trump'ı yıllar boyunca özel olarak desteklemiş ve gerektiğinde Trump’a şantaj yapacak bilgileri elinde saklamıştı.

Christopher Steele
Tezin kaynağı geçmişte İngiliz istihbaratında Rusya Masası direktörlüğünü yapan sonra da özel bir istihbarat kuruluşu olan Orbis Business Intelligence’in başına geçen Christopher Steele'in hazırladığı bir rapor... Steele'in çalışmasını ilk olarak Trump karşıtı Cumhuriyetçilerin fonladığı daha sonra da Demokratların devam ettirdiği iddia ediliyor.

İddialar geçen yıl ABD Kongresi'nde soruşturma başlatılmasına neden oldu. FBI Direktörü James Comey, Trump’ın ekibiyle Ruslar arasında işbirliği iddiası hakkında FBI’ın da kendi bağımsız soruşturmasını başlattığını açıkladıktan sonra Trump tarafından görevden alındı.

Trump ABD'nin 17 istihbarat örgütünden sadece 3 - 4 tanesinin Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği sonucuna ulaştığını söylüyordu. Trump'ın 3 - 4 tanesi diyerek kastettiği kuruluşlar CIA, NSA, FBI ve Ulusal Güvenlik Direktörünün Ofisi'ydi.