“Organizatsiya” yani Rus mafyası Soğuk Savaş sonrası giderek güçlenmeye başladığında onlar için en yaygın tanımlardan birisi “kriminal ve legal ekonomileri birleştiren post komünist kalkınma modeli” olmuştu. Dünya çapında yıllık 200 milyar dolarlık bir cirosu olduğundan bahsedilen Rus mafyasının 1998 tarihli bir saptamada Rusya'daki özel sektörün yüzde 40’ını kontrol ettiği, Rus bankalarının ise yüzde 80'inin doğrudan veya dolaylı olarak mafyanın kontrolünde olduğu iddia edilmiştir [1]. 1992'den 1998'e kadar geçen beş yıllık dönemde 95 bankacının öldürülmesi bu alandaki güç mücadelesini gözler önüne sermiştir. Suç imparatorluğunun anahtar kurumları olan bankaları Rus mafyası müşteri bulmada ve kontrol etmede kullanmıştır. Rusya Merkez Bankası Başkanı Viktor Melnikov, Rusya'dan Nauru'daki bankalara 1998 yılında 70 milyar dolar aktarıldığını ifade etmiştir [2].
24 Nisan 2013 Çarşamba
2 Ocak 2013 Çarşamba
“Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı” kitabı
600 küsur yıllık Osmanlı tarihinin tamamını anlatmaya kalkmak bir cesaret işidir. Son dönemin popüler olmayı başarmış kitaplarından Timaş yayınlarından çıkan Caroline Finkel'in “Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı / Osmanlı İmparatorluğu'nun Öyküsü - 1300-1923” adlı çalışması böyle bir cesaretin ürünü.
Tercümesini Zülal Kılıç’ın, redaksiyonunu Erhan Afyoncu’nun yaptığı kitabın yabancı bir yazara ait olması ve Osmanlı’ya dışarıdan bir bakışı barındırması ilgi çekici. 5. baskısını okuduğum kitabın 153. sayfasındaki "III. Murad'ın atalarından çok daha fazla zaman geçirdiği hareme paralel olan bir de erkek gözdeleri dünyası vardı. Bunlar arasında Hoca Sadeddin Efendi, mali işlerine bakan Kara Üveys Çelebi ve ruhani danışmanı Halveti şeyhi Şüca bulunuyordu" ifadeleri gözden kaçmış görünmektedir.
20. sayfada I. Bayezid’in Sırbistan despotu Lazareviç'in kızkardeşi Olivera ile evlenmesi zikredilmiş; devamında Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey'in I. Bayezıd'ın kızkardeşiyle evlenmesinden bahsedilerek buna yorum yapılmış:
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)